Климатските промени ќе влијаат вкусот на виното
Следните неколку години ќе бидат клучни за вкусот на виното „кианти“ кој би можел да се смени поради климатските промени и нивното влијание на квалитетот на земјоделското производство, се наведува во анализата што ја спроведе Националниот совет за истражување во Фиренца, а која беше претставена на 12. Меѓународен форум Гренакорд во Риети. Освен вината, промената на квалитетните својства со климатските промени ги очекува и многу други земјоделски производи, но виното е многу чувствително на фактори, како што се нивото на температурата и врнежите, па затоа токму на виното може најдобро да се следи влијанието на климатските промени.
Според наводите во студиите, ситуацијата се’ уште не е толку драматична, но знаците на предупредување доволно се загрижувачки.
Важно е усвојување на нови потрошувачки пракси, а тоа е купување на што повеќе локални произведени сезонски производи, со што директно ќе влијае на намалување на емисијата на јаглероден диоксид и поттикнување и јакнење на локалното земјоделство. Ако таквите производи се добиени со помош на земјоделски пракси со мало влијание на околината, дополнително се намалува влијанието на земјоделството на вкупната емисија, а притоа се придонесува и на сопственото здравје со консумирање на квалитетни производи.