HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосКинеските астронаути успешно ја завршиле мисијата!

Кинеските астронаути успешно ја завршиле мисијата!

astrounauti-f1

На досега најдолгата всленеска мисија, во која тргнаа пред точно еден месец, денеска ја завршија мисијата кинеските астронаути Џинг Хаипенг и Чен Донг. Медиумите претставуваат дека ова е знак дека Кина напорно и брзо работи на унапредување на вселенската работа. Астронаутите Џинг Хаипенг и Чен Донг на 17 октомври ја започнаа мисијата со космичкиот брод „Шенџоу-11“ кој беше лансиран од пустината Гоби. Овој пат слета во Монголија.

Тие 30 дена поминаа во кинеската космичка лабораторија „Тјангонг-2“, каде вршеа истражувачки проекти во врска со поправката на опремата во вселената, воздушната медицина, космика, физика и биологија, автоматски часовници и истражување на соларни олуи. Командант на летот беше Чинг, пеесетгодишниот астронаут кој веќе два пати до сега престојувал во вселената.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com