HomeДЕНЕШНАПолитикаЌе се „раскрсти“ ли со верскиот соживот во Бутел?

Ќе се „раскрсти“ ли со верскиот соживот во Бутел?

Поставувањето на 55 метарски крст во општина Бутел како што и предвидовме ќе биде сфатено како провокација и контра политички одговор на поставувањето на споменикот на Двоглав рел во Чаир. Овој дел од Скопје иако живее мирно има кревки меѓуетнички односи и сите вакви потези се доживуваат како национален или верски натпревар. Поставувањето на крстот во Бутел ќе биде проследено од огромно полициско обезбедување бидејќи се очекуваат и контра собир како знак на револт.
policija-11-Силни реакции на осуда пристигнуваат од многу албански политичари и јавни личности кои сметаат дека сега не е време за подигнување на тензиите, па ова оди во прилог на бегање од реалноста и замрсената политичка криза. Остри критики упати и Исламската верска заедница, која смета дека ова е политички одговор од страна на власта која сака да собере евтини поени пред изборите.

Инаку како иницијатор на поставувањето на крстот е Светскиот македонски конгрес кој претходно имаше сличен потфат и во општина Аеродром и одговорија дека сите обвинувања за нелегална постапка се неточни бидејќи ја поседуваат комплетната документација.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com