Saturday, Apr 21, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаКазни за француските супермаркети кои нема да ја донираат непродадената храна

Казни за француските супермаркети кои нема да ја донираат непродадената храна

supermarket-1200x545_c

Непродадената хрна од француските супермаркети не смее да се фрла. Продавницните сега со закон се обврзани, она што ќе им остане непродадено да го донираат во добротворни огранизации и банки за храна. Овој закон беше изгласан едногласно од страна на францускиот сенат во средата.

Тој ќе важи за сите супермаркети со димензии над 400 метри квадратни, а ако компаниите не го почитуваат овој закон, ним им се заканува парична казна од 3 750 евра.

“Што е најважно, со тоа што супермаркети ќе бидат обврзани да потпишат договор за донација со добротворни организации ќе се зголеми квалитетот и разновидноста на храната што ја добиваме и дистрибураме“ – вели Џејкос Баилет од мрежата на Банки за храна. Според него ова е многу важна мерка, со која банките за храна ќе обезбедат квалитетни производи за илјадниците луѓе.