Thursday, May 28, 2020
HomeСТУДЕНТУМ (Page 6)

„Студентски пленум“ организира „Ад хок фестивал“, кој ќе почне од 10 декември напладне и ќе се одржува три дена на платото на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“. На фестивалот ќе настапуваат: Новиот Почеток, The John, PMG Collective, Bandix, Rover’s Hangover, Визија, Beta House, Funk Shui,

Read More

Во тек е конкурс за доделување на 6 стипендии за млади истражувачи од Република Македонија, за кратки студиски престои во времетраење од 1 до 3 месеци на соодветни високо образовни и научно - истражувачки институции во Велика Британија, за 2016 година, информира МОН.  Британскиот фонд

Read More

Министерството за образование и наука објави нов конкурс за студентски стипендии за академската 2015/2016 година, заменик-министерот за образование и наука Спиро Ристовски и додаде дека согласно одлуката на Владата од мај износите на стипендиите се зголемени за 10 отсто. Стипендии по категории. 1.Првата категорија на стипендии се однесува

Read More

Студентите од Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) ја потврдија титулата Балкански шампиони со победата на деветтиот натпревар „Хардвер и софтвер“, кој се одржа во Нови Сад, во рамки на меѓународната конференција „Енергетска електроника“ и „Индустриска електроника“. Со оваа победа, студентите од ФЕИТ, по третпат

Read More

Студенти од земјава и странство ја започнаа првата акедемска година на новата образовна институција Филсмска академија - Институт за филм Охрид со што започна да се реализира долго подгтвуваниот проект на Министерството за образование и реномираната филмска школа ФАМУ од Прага. 13 студенти добија целосни

Read More

745 средношколци ќе добијат стипендии од Министерството за образование и наука. Стипендиите ќе важат за за учениците од државните и приватните средни училишта. Од нив, 400 стипендии се наменети за социјална поддршка на учениците, 80 за деца без родители, 50 за ученици со посебни потреби,

Read More

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ годинава додели 40 нови стипендии на најдобрите студенти. Стипендирани се 20 студенти од Фармацевтскиот факултет и 20 студенти од Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“-Скопје. Стипендијата изнесува 6.500 денари и се доделува 12 месеци. - Фондацијата и годинава продолжува со она што

Read More

Денес ќе биде отворен саемот Стипендии Експо - Study abroad за сите заинтересирани кои ќе добијат повеќе информации за можностите за продолжување на своето образование во странство. На саемот ќе се присутни повеќе регионални и меѓународни образовни институции како Универзитет Католика дел Сакро Куоре, Швајцарска едукативна

Read More

Младинската мрежа Y-PEER Mакедонија поддржана од регионалната канцеларија на Фондот за население на Обединетите Нации (УНФПА) одржа работилница за целите за одржлив развој. Целта на завршните настани беше да се претстават активностите кои беа дел од кампањата „Идеите ги споделувам гласно“ која се спроведуваше во

Read More

Американската лотарија за зелена карта е многу популарна кај младите од светот. Овој месец имате можност да поднесете пријава. Пријавувањето е отворено од 1-ви октомври и ќе трае до 3-ти ноември. Рокот за пријавување истекува во 12 часот. Кандидатите можат да го пополнат електронскиот формулар E-DV

Read More