Wednesday, Dec 8, 2021
HomeГОВОРНИЦАСтав (Page 4)

СДСМ вчера речиси еуфорично од лидерот Зоран Заев соопшти дека нема да учествува на уште едни лажни избори и дека клучните точки од договорот од Пржино не се постигнати, но не даде јасен одговор како ќе делува во наредниот период кога власта јасно стави до

Read More

„Документите од Панама“ како што е наречено најновото протекување на адвокатската фирма Монсак Фонсека која креирала над 200 илјади оф-шор компании за криење на пари, откри само едно нешто што веќе сите го знаеме, а тоа е дека најбогатите луѓе на светот играат валкано. Станува

Read More

Кога завршив факилтет, две години немав работа, па читав се и сешто. Меѓу другата литература, многу ме интересираше народното творештво. Од поговорките најмногу во сеќавање ми остана: „Плаши се кога тишината станува премногу гласна“. Втората мудрост ја запамтив од нашиот прерано успокоен професор, Христо Андонов

Read More

САД има најнова генијална поука за Владимир Путин кој ја предводи својата земја во нова воена кампања, а тоа е да учат од своето минатото и инвазијата која во 80-тите ја извршија во Авганистан. Ова е многу интересно да се „анализира“ бидејќи ако треба да

Read More

Владата на премиерот Никола Груевски досега во повеќе наврати ги покачи пензиите со износ од 5 проценти годишнo, освен во периодите кога економијата беше во пад. Можеби и ова покачување е дел од програмата на партијата со која ги доби изборите пред една година, но

Read More

Новиот министер за транспорт и врски Владо Мисајловски очигледно сака брзо да се наметне на новата функција и по неодамнешната „инспекција“ на градежните работи на автопатот Велес Штип сега не потсети дека железничката станица во Скопје ќе добие нов лик за четири месеци. Ако добро се

Read More

Секуларноста во Македонија на ниво. Световните лица како да го подзаборавиле значењето на поимот секуларност. Застапувањето политички ставови и мешањето во приватниот живот на луѓето изгледа како да е дел од секојдневните обврски на црковните претставници. Кога (тогашната) актуелна политика го наметна прашањето за името, во

Read More