Sunday, Apr 5, 2020
HomeГОВОРНИЦАКолумна (Page 2)

Претпоследниот ден од годинава ни донесе почист воздух во најзагадените градови за да може на раат да ги прославиме празниците без секојдневните канцерогени честички на кои се навикнавме. Годинава која изминува беше навистина бурна за нас и нашата држава, политичките и безбедносни трубуленции кои ја

Read More

Годината што полека, но сигурно изминува ќе биде запомнета по бурата на македоснката политичка сцена. Сè започна гласно и експлозивно со објавата на т.н „Бомба“ на лидерот на опозициската СДСМ. Се чини дека по првото „детонирање“, од 9-ти Февруари па до денеска сме под постојана

Read More

Денеска е сабота, прв ден од викендот, прв ден кога работната класа во Македонија одмара од неделните работни обврски. Но, овој ден не е за одмор, вработените треба да си ја одработат средата која беше прогласена за неработен ден, поради акцијата „Ден на дрвото“. Во гореспоменатата

Read More

Иселувањето не е нова ниту непозната работа, секој 10ти Македонец размислува да се отсели во странство, а во странство има повеќе од половина милион македонци, барем така велат истражувањата. Државата, континуирано во изминативе две децении не успева да ги задржи младите мозоци кои тука го

Read More

Прероденото здравство неспособно да породи без да убие. Докторската негрижа не престанува да ги шокира луѓето кои зависат од нивната грижа. Се уште е свежо сеќавањето на починатите родилка и бебе во гевгелиската болница кои починаа поради анестезиолозите кои биле алкохолизирани и неспособни да си ја

Read More

За да го преживеете патешествието наречено возење низ главниот град, потребно е: око соколово, натпросечни рефлекси и добро истренирани нерви. Просечниот скопски шофер нема навика да стави појас, да си го намести ретровизорот или да го извади телефонот од џеб пред да го стартува возилото, тоа

Read More

  Станавме виртуелни луѓе, често се прашувам дали навистина постоиме или нè однесе технологијата некаде во неповрат, каде што си ја лајкуваме пропаста. Сите се  среќни на социјалните мрежи!  Верни пријатели на тастатурите, скриени во собите зачадени од цигари. Секој се лаже себе за сопствените емоции и

Read More

За било што и да прават луѓето секогаш е потребна замисла и идеа што ќе ги поттикне во дејствие кон она што треба да се оствари. И токму она што нѐ поттикнува и покренува да дејствуваме е побудата. Причините се секогаш различни, некогаш правиме нешто

Read More

Позитив за мене значи полна батерија, позитив значи висока летна температура, позитив значи високо банковно салдо, позитив значи светлина од сонце, ама најважен позитив во овој момент ми е што се појави позитивен сајт. Поради првата новородена колумна на овој сајт би сакал да му

Read More