Sunday, Apr 5, 2020
HomeДЕНЕШНАРегион (Page 114)

Старо-нов градоначалник на единствената македонска општина во Албанија е Едмонд Темелко, кому ова е му е трет мандат на оваа функција, јави МИА. Темелко беше кандидат на единствената партија на Македонците, Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ). За него гласале 2.076, додека за неговиот противкандидат

Read More

Над 3,3 милиони гласачи, колку што се запишани во единствениот избирачки список, денеска во Албанија треба да ја изберат новата локална власт во земјата. Изборите првпат се спроведуваат според новата административно-територијална поделба, која наместо некогашните 363 оштини сега има само 61. Освен 61 градоначалник, албанските

Read More

Официјални лица од ЕУ ѝ нуделе на Русија да се изгради гасовод кој би се нарекол "Источен прстен" и кој би минувал низ Бугарија, Романија, Унгарија и Словачка, додека Македонија и Србија би биле заобиколени. Првиот потпретседател на Владата на Србија, Ивица Дачиќ, денес изјавил дека

Read More

Премиерот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека е подготвен да им оддаде почит на жртвите, на одбележувањето на 20-годишнината од масакрите, но дека не ја поддржува резолуцијата на ООН, што настаните ги осудува како геноцид. Вучиќ изјави дека е подготвен да присуствува на комеморацијата што

Read More