Sunday, May 31, 2020
HomeДЕНЕШНАЕкономија (Page 82)

Министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири и претставникот на друштво ХИДРОГЕН ЕНЕРЏИ ГРУП ДОО Скопје, потпишаа Договор за концесија за користење на вода и изградба на две МХЕЦ на река Жеровница. Доделувањето на концесии за користење на вода за производство за електрична

Read More

Берзата во Шангај бележи голем пад на вредноста поради намалениот обем на тргување со профитабилни акции и експертите проценуваат дека владините интервенции нема да издржат долго пред да се создаде голема паника на пазарот што може да доведе до големи финансиски штети. Кинеската влада има поставено

Read More

Македонските извозни компании од денеска ќе може само со еден транзитен документ да се движат низ 34 земји ЕУ, ЕФТА и Турција. Ова го овозможува пристапувањето на Република Македонија кон Конвенцијата за заедничка транзитна постапка и Конвенцијата за поедноставување на формалностите при трговија со стоки,

Read More

Неспособноста на Грција да го врати огромниот надворешен долг ги налути добар дел од европските политичари кои стравуваат од последици како девалвација на еврото и постепен распад на еврозоната бидејќи следни може да бидат Шпанија, Португалија и Ирска. Сигурно и тие се прашуваат што е

Read More

По големата неизвесност со финансиската состојба во Грција од НБРМ уверуваат дека банкарскиот сектор во Македонија е стабилен и нема никаков простор за паника, особено не за комерцијалните банки кои се со грчки сопственици или вложен грчки капитал. - Во Грција, нашите банки немаат депозити. Имаат

Read More

Никола Груевски е во посета на Франција со економски мотиви, односно за воспоставување на подобри економски односи. За таа цел е остварена средба со сенаторот Алаин Ричард, специјалниот претставник за економски односи на француската влада со земјите од Балканот. На средбата се пренесени можностите за воспоставување

Read More

Црна Гора го отфрли договорот за роаминг, откако Управниот суд на Црна Гора ја прифати тужбата на црногорскиот Телеком и Теленор, со која беше побарано укинување на спогодбата за намалување на цените на роамингот во мобилната телефонија. Станува збор за спогодбата, која требаше од 30

Read More

Министерството за земјоделство денес ќе презентира повеќе мерки со кои треба да им се помогне на земјоделците да ги надминат проблемите со пласманот, особено на производителите на градинарски производи. Министерот Михаил Цветков вчера беше во посета на штипскиот регион и посочи дека еден од начините за

Read More

Откако Руската Федерација го продолжи ембаргото кон западните земји од ЕУ, САД, Канада, Норвешка и Австралија се отвора можност за пласман на македонското земјоделско производство. Во иста позиција македонските земјоделци беа и лани, но имаше одредени проблеми со сомнежи за реизвоз на производи што е

Read More

Кинеската интернет продавница “alibaba.com“ планира да се прошири и на пазарот во Русија, бидејќи таму гледа можност за развој на интернет продажниот пазар - изјави Џек Ма, основач и председател на оваа компанија. -Иако имаме само еден вработен во Русија, alibaba.com успеа да стане најпосетена страница

Read More