Monday, Jan 20, 2020
HomeДЕНЕШНАЕкономија (Page 81)

Мисијата на ММФ во Скопје даде извештај и анализа на македонскиот финансиски пазар и се потврдува дека во Македонија барем во таа област има стабилност. Државата има макроекономска стабилност што значи дека постои баланс меѓу куповната моќ, доходите, трошоците и формирањето на цените(ниска инфлација), кредитниот

Read More

Со добивањето на дозвола од Комисијата за заштита на конкурецијата двата мобилни оператори Вип и Оне се споија во една компанија, со тоа што Телеком Австрија ќе добие контрола над операторот кој беше во сопственост на Телеком Словеније. Комисијата исто така донесе заклучоци дека по настаната

Read More

Владо Мисајловски министерот за транспорт и врски ќе ја посети Кина за да види како оди нарачката од компанијата ЦСР Корпорејшн ЛТД која ги изработува новите шест патнички возови за Македонски железници. Мисајловски, кој е придружуван од директорот на МЖ Транспорт Никола Костов на средба со

Read More

Грција е навистина пред тешка економска криза доколку не добие нови средства за спас на економијата и отплата на огромниот долг од 340 милијарди евра. Со наложениот референдум утре Ципрас ќе се обиде да ги „омекне“ кредиторите и да добие нешто поповолни услови кои нема

Read More

„Би-Би-Си“ денеска најави дека ќе отпушти околу 1.000 вработени заради намалување на буџетот за 150 милиони фунти. Буџетот на британскиот сервис е скратен поради намалениот број луѓе кои плаќаат претплата за телевизија. Падот на претплатата е последица од тоа што сè поголем број домаќинства гледаат телевизиски

Read More

Министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири и претставникот на друштво ХИДРОГЕН ЕНЕРЏИ ГРУП ДОО Скопје, потпишаа Договор за концесија за користење на вода и изградба на две МХЕЦ на река Жеровница. Доделувањето на концесии за користење на вода за производство за електрична

Read More

Берзата во Шангај бележи голем пад на вредноста поради намалениот обем на тргување со профитабилни акции и експертите проценуваат дека владините интервенции нема да издржат долго пред да се создаде голема паника на пазарот што може да доведе до големи финансиски штети. Кинеската влада има поставено

Read More

Македонските извозни компании од денеска ќе може само со еден транзитен документ да се движат низ 34 земји ЕУ, ЕФТА и Турција. Ова го овозможува пристапувањето на Република Македонија кон Конвенцијата за заедничка транзитна постапка и Конвенцијата за поедноставување на формалностите при трговија со стоки,

Read More

Неспособноста на Грција да го врати огромниот надворешен долг ги налути добар дел од европските политичари кои стравуваат од последици како девалвација на еврото и постепен распад на еврозоната бидејќи следни може да бидат Шпанија, Португалија и Ирска. Сигурно и тие се прашуваат што е

Read More

По големата неизвесност со финансиската состојба во Грција од НБРМ уверуваат дека банкарскиот сектор во Македонија е стабилен и нема никаков простор за паника, особено не за комерцијалните банки кои се со грчки сопственици или вложен грчки капитал. - Во Грција, нашите банки немаат депозити. Имаат

Read More