Thursday, Jan 23, 2020
HomeДЕНЕШНАЕкономија (Page 80)

Изградбата на патот Велес - Кадрифаково се очекуваше да финишира до крајот на оваа година, но според најновите информации тој рок може да биде одложен за неколку месеци и автопатот да биде завршен дури во април наредната година. Денеска Владо Мисајловски министерот за транспорт и врски

Read More

Лицата со инвалидност сакаат да функционираат како и секој член на општеството и да си обезбедат приходи за нормален живот. Државата ќе креира нова програма за потикнување на самовработувањето со речиси 60 милиони денари, а право на учество ќе има секое лице со инвалидитет кои

Read More

Кина ја започна изградбата на една од највисоките брани во светот која во вертикала ќе има бетонски ѕид висок 314 метри, а ќе биде значаен енергетски извор поставена на моќната река Јангце. Според проекциите министерството за животна средина на Кина објави дека браната наречена Шуанџианкоу

Read More

Почна откупот на меркантилна пченица од годинашната реколта. Првите количества ги презеде најголемиот откупувач на пченица во пелагонискиот регион Жито Прилеп АД, од каде велат дека откупот ќе се врши според утврдени критериуми и мерила, односно врз основа на претходно испитани параметри за влага, хектолитарска

Read More

Италијанскиот јавен долг во јуни достигна 2,2 илјади милијарди евра, што е 23,4 милијарди повеќе отколку во мај, а 83,3 милијарди повеќе од почетокот на 2015 година, соопшти денес Централната банка на Италија. Ова е историски највисок долг на Италија. Податоците покажуваат дека учеството на јавниот долг

Read More

Спојувањето на Вип и Оне може да ја наруши пазарната структура во мобилната сфера во Македонија, па затоа потребно е да проработат нови виртуелни мобилни оператори за поголем степен на конкуренција и разновидност во услугите. Токму затоа Агенцијата за електронски комуникации ќе изработи нови правилници

Read More

Сојузот на синдикати на Македонија се согласи со организацијата на работодавачи К15 популарно наречениот паричен додаток за годишен одмор да не биде задолжителен и да не биде дел од колективниот договор, туку да се сведе на одлука на сектори со договори меѓу работниците и работодавачите,

Read More

Кинеските милионире кои интересно според проценките ги има околу 1 милион имаат нов тренд на однесување, а тоа е купување на државјанство надвор од Кина. Владите на повеќе моќни држави во светот сакаат да го искористат овој тренд и на богатите кинези им нудат различни

Read More

Агенцијата за супервизија на капитално финансираното пензиско осигурување денес го презентираше годишниот извештај за 2014-та според кој во задолжителните приватните пензиски фондови на располагање има 537 милиони евра капитал, што значи дека расте бројот на осигуреници за околу 10 проценти годишно во двата столба. „Во вториот

Read More

Двата мобилни оператори по добивањето дозвола за концетрација од Агенцијата за заштита на конкуренцијата соопштија дека до крајот на годината ќе го финишираат спојувањето, а нивна обврска е да овозможат влез на нов виртуелен мобилен мрежен оператор во рок од 9 месеци кој ќе има

Read More