Tuesday, Jan 14, 2020
HomeДЕНЕШНАЕкономија (Page 79)

Ребалансот на буџетот веќе е доставен до Комисијата за финансии и буџет на Собранието на Република Македонија и првиот финансиер Зоран Ставревски образложи дека нема да се кратат средства за ниту еден буџетски корисник, ниту пак ќе се сопрат веќе започнати проекти, напротив ќе има

Read More

BlackBerry ги бележи најслабите резултати во историјата со пазарно учество од само 0.3 проценти што неизбежно ќе доведе до повторно отпуштање на голем дел од вработените, а точниот број не е откриен. „Како што BlackBerry продолжува во новата фаза на трансформација мора да го задржиме фокусот

Read More

Просечната плата на светско ниво изнесува 1.480 долари месечно. Организацијата за економска соработка и развој (ОЕСР) ги објави резултатите од најновото истражување кое што ги проучуваше просечните плати во земјите со развиена економија. На листата први се САД, платата на просечниот Американец изнесува околу 56.000 долари

Read More

Централната банка во Пекинг објави податоци за порастот на резервите на злато во Кина. Според нив, златните резерви во последните шест години пораснале за дури 60 проценти. Во април 2009 година, кинеските златни резерви изнесувале 1.054 тони. Девизините резерви на земјата, според службените податоци, изнесуваат 3,69

Read More

Преговорите меѓу Атина и нејзините меѓународни кредитори за реструктурирање на грчкиот долг напредуваат. Сепак, на оваа ситуација остро изреагира словачкиот премиер Роберт Фицо кој изјави дека Словачка секогаш ќе се спротивставува на каков било отпис на грчкиот долг. Премиерот на седницата во неговиот министерски Кабинет додаде

Read More

Со средства од гарантен фонд ќе се финансира до 50 проценти од каматите за проектите добиени преку ИПАРД и кредитите одобрени од банките, додека пак земјоделците од поплавените региони ќе добијат покривање на каматата од 75 проценти. „Апелирам најсериозно да го сфатат овој оглас бидејќи средства

Read More

БРИКС ги отвори вратите на првата филијала на Банката за развој во Шангај. Долго најавуваниот проектот конечно излегува на светската финансиска сцена. Новата банка за развој се смета дека ќе им биде конкуренција на Светската банка и на Меѓународниот монетарен фонд. Како што е првично најавено

Read More

Владата објави нова мерка за субвенционирано вработување, за фирмите доколку вработат лице за период од една година со давање на средства за бруто плата. Идејата е да се намали невработеноста во Македонија, но и да им се помогне на поголем број на лица од социјално

Read More

Жителите на Стар Дојран ќе може да се запознаат со можностите за вработување и за сите бенефити кои ги нуди Агенцијата за вработување преку проектот „Македонија вработува“ спроведуван од повеќе државни институции. Промоцијата на проектот се одржа во повеќе градови, а денес се сели во

Read More

Владата направи ребаланс на буџетот за 2015 година поради подобрата финансиска состојба и поголемиот извор на приходи од планираното кои пораснале за 14%. Буџетот ќе изнесува околу 3 милијарди евра, а од Министерството за финансии соопштија дека нема да има кратења на средства кај ниту

Read More