Sunday, Apr 5, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈА (Page 29)

Мајор Чарлс Френк Болден главниот директор на НАСА изјави дека верува во вонземјани и тие сигурно постојат некаде во бескрајниот универзум во кој има милијарди галаксии, па затоа тезата дека Земјата е единствена планета на која има активен живот е малку веројатна. Ова е редок

Read More

Доктор Mасару Eмото е јапонски истражувач кој привлече големо внимание со експериментот за менување на молекулите на водата со човечки емоции. Тој тврдеше дека со позитивни и негативни мисли и зборови молекулите на водата формираат различни кристали кои се видливи при нејзино смрзнување. Водата на

Read More

Во текот на шестнеделни ископувања во северниот дел на Етиопија, група англиски археолози откриле 11 гробови во кои се содржани „необични“ предмети. Но „станарката“ на еден од гробовите сама по себе е особено интересна. Луиз Скофилд, која го предводела тимот, ја нарекла „Заспаната убавица“. Според Гардијан,

Read More

Европската вселенска агенција објави дизајни за изгледот на населбите на Месечина, кои се инспирирани од детската емисија Teletubbies. Населбата Lunarville би можела да ја замени Меѓународната вселенска станица до 2024 година, тврди професорот Јан Вернер. Станува збор за реплика на домот на Teletubbies, во која има

Read More

Нашата земја е богата со разновиден биодиверзитет, а сето тоа се должи на нејзината географска положба, климатските фактори и геолошкото минато. Нејзиното разнобразие на флора и фауна се карактеризира со голем број на ендемични и реликтни видови. Дел од овој диверзитет ви го претставуваме низ

Read More

ГМО или генетски модифицираната храна предизвика многу контроверзии во јавноста. Постојано слушаме за потребата од ГМО поради зголемувањето на популацијата во светот и поради намалување на залихите на храна. Време е да се покрене вистинска дебата во јавноста за негативните ефекти од генетски модифицираната храна. Генетски

Read More