Thursday, Jul 9, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмос (Page 5)

Легендарниот астронаут Баз Олдрин објави повеќе непознати слики кои откриваат детали за Аполо мисијата со која САД за прв пат во историјата испрати и успешно слета човечки екипаж на вонпланетарно тело. Олдрин беше вториот човек кој чекореше по Месечината, веднаш зад Нил Армстронг, а сега

Read More

Вечерва на небото ќе има полна Сина Месечина во знакот на Водолија. Месечината нема да биде “сина” во вистинска смисла на зборот, туку станува збор за термин кој се користи за втората полна месечина во период од еден месец. Првата полна месечина овој месец беше

Read More

Научниците повторно воодушевени од Плутон. Новата серија фотографии објавени од мисијата Њу хорајзонс на НАСА откриваат неверојатна маглива атмосфера над оваа џуџе-планета, како и течен мраз на нејзината површина - исто како глечерите на Земјата. Новата серија фотографии со висока резолуција од површината на планетата откриваат мраз составен

Read More

Истражувачите од Институтот за вонземска интелегенција при НАСА со голема гордост сооштија дека ја пронашле планетата близначка на Земјата со неверојатна сличност во составот и формата. На новата планета и е дадено името Kepler 452b и утврдено е дека се наоѓа во идеалната зона на

Read More

Пред 40 години за прв се ракуваа американските и советските астронаути во заедничката мисија за спојување на вселенските летала Аполо и Сојуз. Првиот поздрав го направија симболично командантите на двете мисии Том Стафорд и Алексеј Леонов во екот на студената војна меѓу САД и СССР.

Read More

Метеорот 2011 UW158 кој има над 90 тони платина, ретки минерали и проценета вредност од над 5.4 трилиони долари во недела ќе помине покрај Земјата на одалеченост од 2.4 милиони километри. Ова непроценливо богатство еден ден може да биде искористено за експлоатација од роботи кои би

Read More

Најновите слики кои ги испрати леталото „Нови Хоризонти“ покажуваат дека џуџестата планета Плутон е геолошки активна и нема знаци на големи кратери од удари на вселенски остатоци. Исто така од сликите се гледаат замрзнати врвови на планини кои достигнуваат височини до 3500 метри. Планинските масиви на

Read More

Леталото „Нови хоризонти“ на НАСА по 9 годишно патување пристигна до својата крајна дестинација, односно пролета покрај Плутон и ја направи првата слика одблиску од џуџестата планета, за едно од најголемите вселенски достигнувања во последниот период. Плутон е многу интерeсна планета за научниците бидејќи е најодалечена

Read More

Можеби астрономите во 2006-та му го одземаа епитот „планета“ на Плутон, но тоа не ги спречи научниците на НАСА да ја лансираат една од најскапите мисии за испраќање на вселенско летало кое ќе патува до ова небесно тело за вршење на досега невидени истражувања. Леталото „Нови

Read More

Истражувачите од европската вселенска агенција се блиску до потврда дека на кометата Розета најверојатно има вонземски микроорганизми кои може да преживеаат во овие екстремни услови. Кометата е следена од сондата Филај која беше успешно закачена пред неколку месеци и имаше мали прекини во сигналот, но

Read More