Thursday, Jul 2, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмос (Page 3)

Новите податоци на НАСА потврдуваат дека на површината на Плутон има огромен воден океан кој се наоѓа под дебел слој на мраз, но во тек е процес на одмрзнување со што оваа најодалечена планета ќе има доста богат воден ресурс. Самиот состав на течноста под

Read More

Европската вселенска агенција истакнува чека човекот ќе може да стапне на Марс за најмалку 15 години додека не се создадат одредени технолошки услови, негирајќи ги тврдењата дека тоа може да се случи порано. Генералниот директор на Европската вселенска агенција Јан Ворнер тврди дека моментално ниту

Read More

Група на научници од Јапонија објавила дека пронашла кислород стар 13.1 милијарда години. Тие до овој податок дошле со помош на најголемиот радио сателит на земјата кој се наоѓа во Чиле. Велат дека е пронајден најстариот кислород кој до сега човештвото можел да го виде.

Read More

Најновите слики кои пристигнуваат од леталото „Нови хоризонти“ откриваат импресивен пејсаж од површината на најодалечената планета Плутон од кој се добива впечаток дека станува збор за активно и живо небесно тело. Причината за тоа е прегледот на снимките од кои се гледаат големи замрзнати чистинки распоредени

Read More

НАСА преку роверот „Кјуриосити“ откри нешто досега неочекувано на „Црвената планета“ кое може да укажува на геолошки процеси сосема различни од нашата планета. Откриен е минералот тридамит кој се формира само при екстремно високи температури, па штом на Марс нема вештачки процеси на затоплување најверојатно станува

Read More

Елон Маск, како една од највлијателните мисли во ИТ секторот, мисли дека сите сме само ликови што живеат во симулиран свет. „Постои веројатност од милијарда : еден да живееме во вистинска реалност“, рече Елон Маск на конференцијата Recode. Секоја цивилизација е доволно добра за да направи симулација

Read More

Се работи за сечилото на ножот кој бил пронајден покрај мумијата на кралот Тутанкамон, египетскиот фараон од 14-от век пред н.е. кое било направено од метероит, објавуваат истражувачите од Политехничкиот универзитет во Милано, Универзитетот во Писа и Египетскиот музеј во Каиро. Тимот од овие научници направил

Read More

Астрономите со помош на Кеплер телескопот открива нова населива планета слична по состав на Земјата на која потенцијално има услови за живот. Планетата Кеплер 62Ф има за 40% поголема површина од Земјата со тоа што се наоѓа во Сончев систем со пет помали планети, а

Read More

Благодарение на сондата Розета која беше лансирана на кометата Чурјумов-Герасименко научниците за прв пат добија податоци за постоење на органски компоненти во нејзината гасовита облога кои се клучни за формирање на основни форми на живот. На кометата се пронајдени остатоци од амино киселени и фосфор со

Read More

Документите на американските астронаути со детални упатства за слетување на моделот „Аполо 11“ на месечината во 1969 година се продадени на аукција во Далас, во државата тексас за 175.000 долари. Американски колекционер, кој барал да остане анонимен, ги купил овие инструкции за слетување напишани на

Read More