Thursday, May 28, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈААтлас (Page 9)

Објавен е вториот конкурс „Од тебе зависи“ на кој може да учествуваат сите со свои иновативни и креативни проекти насочени кон кревање на свеста за екологијата, климатските промени и заштитата на природната средина. Kлиматски предизвик е објавен од страна на Програмата за развој на ОН (УНДП)

Read More

Јакуба Савадого е инвентивен африкански фармер кој последните 30 години постојано патува низ пустините и се обидува да ги оживее. Савадого е човек кој се посветил на тоа пустините повторно да ги направи шуми, односно плодно место за развој на растителниот свет. Неговите единствени алатки се

Read More

Цело одделение го научило знаковниот јазик поради едно дете. Другарчињата од едно одделение во Сараево направија неверојатна работа за шестгодишниот Зејда Чоралиќ од Сараево кој е глувонем. Кога неговата мајка го запишала во обично училиште, никој не можел да го разбере, а потоа учителката заедно

Read More

Фотографирањето и снимањето се пасијата на Давин Грахам кој иако многу луѓе мислат дека работата му е лесна и многу забавна, за забавата до некаде и е точно но да се будите наутро пред сонцето, да пешачите повеќе од 30 километри, да плива цел час, се

Read More

„Lyrebird“ од фамилијата „Menuridae“ е една од најдобрите имитатори на „човечки“ звуци. Погледнете како имитира камера, аларм од кола па и многу повеќе. Мислевте дека папагалите се најдобри? Погледнете ја оваа птица!

Read More

Низ годините дел од луѓето верувале дека пирамидите се направени од вонземјани, влечејќи ги камените блокови до локацијата, но како го донеле сиот тој камен? Научниците пропуштиле многу едноставно решение која не бара никаква модерна технологија!

Read More

8.2 метри диаметар, високо 75 метри во височина, „Претседателот“ е второто најголемо дрво во светот. Тимот на „National Geographic“ заедно со тим на истражувачи го посетуваат ова дрво во националниот парк „Sequoia“ со цел да го фотографиираат и истражат ова извонредно големо и старо дрво.

Read More

После околу 70 години отсуство од националниот парк Јелоустоун во Вајоминг, САД, волците повторно ја превземаат „одговорноста“ да го вратат еко системот во нормала. Поради нивното долго одсуство, Јелостоун станува пренаселен од елени кои тотално ја уништуваат вегетацијата иако човекот со организиран лов се обидуваше

Read More