Monday, Jan 25, 2021
HomeАЈНШТАЈНИЈААтлас (Page 7)

Непознат крадец, пред околу два месеца, возејќи се во воз кој се обраќал на линијата Минхен-Старнберг, украл багаж во кој се наоѓала и виолина вредна 120.000 евра. Тој мислел дека станува збор за некаков обичен инструмент кој за неколку стотици евра ќе го продаде на

Read More

Доколку отидете кон северо-источниот дел на Русија ќе наидете на ледена тундра. Најпрвин ќе измрзнете а потоа ќе треба да се справите и со „самотијата“ што овој регион ја нуди. Тогаш што го натерал рускиот рудар Иван Кислов да остане и да работи во оваа

Read More

Од 2007 година Global Peace Index врши рангирање на нациите и регионите според мирољубивоста. Иако би можело да се каже дека светот, од ден за ден е се повеќе воинствен, овие 10 држави се истакнуваат токму според отсуството на агресивност… Данска Данска се наоѓа на врвот на

Read More

Јапонската компанија ALE најави нова технологија со која ќе креира вештачки метеорски дожд и овој ефект ќе биде доста впечатлив на ноќното небо. За таа цел ќе биде ангажиран сателит кој ќе орбитира околу планетата и ќе испушта метални топки кои ќе се спуштаат со брзина

Read More

Рекламите, кои кај корисниците на јавниот превоз во Лондон би можеле да доведат до „недостиг на самодоверба поради незадоволството од своето тело“, ќе бидат забранети на почетокот на следниот месец, соопшти канцеларијата на градоначалникот на Лондон. Забраната ќе се применува на 12.000 реклами, кои секојдневно се

Read More

Фотографката Лиса Бел успеа да направи слики од епска битка меѓу двете птици, ќелавиот орел како симбол на Соединетите Американски Држави и гуската која е симбол на Канада. Погледнете во продолжение како заврши оваа битка на „нациите“.

Read More

Во градот Улм на Дунав во јужниот дел на Германија, вчера беше направен најголиот ролат од месо „leberkaese“ во светот. Во Улм се наоѓа највисоката црква во светот „Улм Минстер“, па должината на ролатот е еднаква со нејзината висина од 161,53 метри. За изработка на ролатот

Read More

Австриските власти планираат да ја урнат родната куќа на германскиот нацистички водач Адолф Хилер во местото Браунау на Ин, за да спречат таа да се претвори во своевидно светилиште за неонацистите, јави австрискиот јавен сервис ORF. „За мене уривањето на куќата на Адолф Хитлер, како и

Read More

Од пред некој ден, Норвешка стана првата држава во светот која целосно го забрани сечењето на дрвја и со тоа да придонесе во намалување на глобалното уништување на шумите. Норвешкиот парламент се обврза да најде начин да се снабдува со потребните производи како палмино масло, соја,

Read More

Кинескиот суд донесе закон со кој им се забранува на жените во Кина да стапуваат во брак со други државјани. Овој закон е последица на половата нерамнотежа. Долгогодишната политиката на едно дете доведе до состојба соодносот на момчиња наспроти девојчиња да стане 1:3. Законот има за

Read More