Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАСветКатар најбогата земја – африканските држави најсиромашни

Катар најбогата земја – африканските држави најсиромашни

Global Finance Magazine објави извештај за државите во светот и нивното богатство, базиран на податоци од Интернационалниот монетарен фонд за износите на бруто домашните производи на истите. Анализата на магазинот го користи и PPP (Purchasing Power Parity) како основа, што ги зема во предвид трошоците на живот, купувачката моќ и инфлацијата, со цел споредување на стандардот помеѓу државите. Најбогата држава во светот е Катар, а зад неа се Луксембург, Сингапур и Норвешка. Првите 15 места погледнете ги на табелата долу.
najbogati
Кога станува збор за најсиромашни држави, на листата доминираат територии од африканскиот континент од 23 најсиромашни, 19 се токму во Африка.
najsiromasni