Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАСветКаталонија подготвена за предвремени регионални избори и гласање независност

Каталонија подготвена за предвремени регионални избори и гласање независност

Подготвеноста на Каталонија да распише предвремени регионални избори на 27 септември, кои воедно би биле и гласање за независност на покраината од Шпанија, ги зголеми тензиите во односите со централната Влада.

Во случај сеционистичките партии да освојат мнозинство ќе инсистираат Каралонија да се одвои од Шпанија во рок од 18 месеци, без оглед на спротиставувањето на властите во Мадрид.

Каталонската Влада веќе почна да ги подготвува државните институции, кои брзо би можеле  да ги преземат работите, ако победи групата за незавосност.

– Ние сме подготвени, неколку пати повторува каталонскиот претседател Артур Мас.

Минатата недела каталонските функционери ги претставија плановите за иданата даночна агенција со што се отвора патот јавната кредитна институција да прерасне во каталонска централна банка.