Wednesday, May 20, 2020
HomeДЕНЕШНАРепубликаКајакарите наскоро ќе добијат уште една добра патека

Кајакарите наскоро ќе добијат уште една добра патека

За десетина дена Ќе биде готова втората најдобра кајакарска патека во Македонија. Патеката долга околу 200 метри се прави на иницијатива и барање на четири велешки кајакарски клубови: КК „Бабуна“, „Вардар“, „Вила Зора “ и „Гемиџии“, а со финансиска поддршка на општина Велес, во близина на Стар Мост во Вардар.

– На тој начин во Велес ќе се создадат услови за подобри тренинзи на кајакарите кои се меѓу најдобри велешки спортисти, а воедно ќе се овозожи и одржување и меѓународни натпревари за кајак од повисок ранг, вели Роберт Папазов од КК „Бабуна“. Тој појасни дека има направено систем за капиите и мерна кула, како и пристапни скали до водата.

Оваа кајакарска патека е втора по ранг во Македонија веднаш по најдобрата која се наоѓа на Матка. Инаку на кајакарската патека во Велес веќе се одржаа два кајакарски натпревари, а на 25 и 26 септември ќе се одржи Отвореното првенство на Македoнија во кајак со учество на кајакарите од Македонија, Србија, Босна и Бугарија, најави Папазов.