Monday, Mar 19, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономија„Јужен поток“ нема да носи гас во Европа

„Јужен поток“ нема да носи гас во Европа

juzen potok

Договорот за изградба на гасоводот Јужен поток е раскинат, соопшти денеска руската енергетска компанија „Газпром“. Управниот одбор на компанијата го одобри раскинувањето на договорот меѓу „Газпром“ и фирмата „Транспорт Јужен поток Б.В.“, кој беше потпишан на 2-ри октомври 2013 година.

Рускиот претседател Владимир Путин на 1-ви декември 2014 година изјави дека Русија нема да го реализира проектот „Јужен поток“ под такви околности. „Јужен поток“ е проектиран за испорака на 67 милијарди кубни метри гас годишно во Европа.