Saturday, Aug 1, 2020
HomeДЕНЕШНАПолитикаЈас барам/Ние бараме: Земјата да се врати на правиот пат!

Јас барам/Ние бараме: Земјата да се врати на правиот пат!

timthumb (1)

Иницијативата „Јас барам / Ние бараме“, која е поддржана од 111 граѓани, денеска изрази загриженост ситуацијата во која што се наоѓа Македонија и воедно даде поддршка за изборот на новиот претседател на Собранието, Талат Џафери.

Тие на прес-конференција ги презентираа своите барања кои, според како што рекоа, „ќе осигураат одговорност и ќе значат заземање на нашиот граѓански глас со намера да се врати нашата земја на правиот пат“.

Иницијативата бара формирање на нова влада во најкус можен рок, департизација и враќање на функционалноста на институциите во државата како сервис на граѓаните, итно расчистување на настаните во Собранието од 27 април и одговорност за сите инволвирани согласно нивните дела и акции, продолжување на мандатот на Специјалното јавно обвинителство, институциите и партиските лидери да изразат цврсти уверувања дека во Македонија говорот на омраза и криминалот од омраза нема да се толерираат и сите еднакво ќе одговараат пред законот, запирање на политичкиот прогон од страна на институциите на граѓанските организации, да се овозможи на медиумите да ги информираат граѓаните објективно без да се соочуваат со притисоци и насилство.