Tuesday, Feb 25, 2020
HomeРЕФЛЕКТОРФилмИзложба по повод 90 години од раѓањето на најславната русокоса во светот

Изложба по повод 90 години од раѓањето на најславната русокоса во светот

merlin monro

Норма Џин Мортенсон е родена на 1-ви јуни 1926 година во болницата на сиропиталиштето во Лос Анџелес.

Своето име го променила на 23-ти февруари 1956 година во Мерлин Монро.

Таа беше филмска актерка, пејачка, модел и своевидна икона, а многумина ја сметаат за најпознатата американска филмска ѕвезда. Мерлин доби и Златен глобус за најдобра актерка во комедијата “Некои тоа го сакаат жешко”.

Изложба со фотографии од најпознатата блондинка ќе биде отворена од 2-ри и ќе трае до 30-ти јуни во галеријата Он галери во Лондон. Во оваа изложба се вклучени фотографии Мерилин направени во периодот од 1946 до 1962 година.

Починала во 1962 година, а нејзината смрт и денес е предмет на шпекулации.