HomeСТУДЕНТУМИзбрани 10 најдобри Универзитети во светот – Тука студира елитата

Избрани 10 најдобри Универзитети во светот – Тука студира елитата

Трката меѓу елитните образовни институции се води секоја година иако на врвот ретко има драстични промени поради вековната традиција на одредени факултетите. Од најдобрите 1000 универзитети во светот, 224 се во САД, 99 се во Кина, 74 во Јапонија и 65 во Велика Британија. Така САД остануваат лидер во оваа насока.

Податоците се од годишната листа на Центарот за пласман на универзитетите во светот (Center for World University Rankings).

Организацијата нагласува дека е единствената која не користи студии и податоци од универзитетите.

Доколку планирате да го продолжите школувањето во некој странски универзитет ви ги прикажуваме десетте најдобри и најпрестижни универзитети во светот:

10. Универзитет Јеил, САД

9. Универзитетот Принстон, САД

8. Универзитет на Чикаго, САД

7. Универзитетот на Калифорнија, Беркли, САД

6. Универзитет Колумбија, САД

5. Универзитет Оксфорд, Велика Британија

4. Универзитет Кембриџ, Велика Британија

3. Технолошкиот институт на Масачусетс, САД

2. Универзитет Стенфорд, САД

1. Универзитет Харвард, САД

Извор: faktor.mk

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com