Monday, Mar 19, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаИзбирачкиот список да се формира со активна регистрација

Избирачкиот список да се формира со активна регистрација

Работните групи на политичките партии решија да го разгледаат предлогот на невладината асоцијација МОСТ за прочистување на гласачкиот список преку активна регистрација на гласачите со што ќе се добие точна евиденција на гласачкото тело во Македонија.

Ова е само идеја која се уште се разгледува, а од МОСТ изјавија дека се подготвени да се вклучат во процесот со својата експертиза. За точен список ќе биде потребна задолжителна регистрација, како на пример во американскиот избирачки систем, но доколку сите не вклучат тоа може да значи и губење на избирачкото право бидејќи ќе ги нема во официјалната евиденција, а до изборите има седум месеци.