Wednesday, May 20, 2020
HomeДЕНЕШНАПолитикаИванов ќе го закити МНТ со орден за заслуги за Македонија

Иванов ќе го закити МНТ со орден за заслуги за Македонија

gorge ivanov mnt

Македонскиот народен театар како една од најистакнатите културни институции во Република Македонија ќе добие свечено признание од претседателот Ѓорге Иванов за својата децениска дејност и анганжман.

mnt

„На Македонскиот народен театар му се доделува орденот по повод 70 години од неговото основање, а особено за успешното презентирање, промовирање и негување на македонското и светското театарско творештво, со што даде исклучителен придонес за збогатувањето на македонската култура и за афирмацијата на Република Македонија во светот“, соопшти Кабинетот на Претседателот.

Досега со ова одличје се закитиле институции како Струшките вечери на поезијата, фолклорниот ансамл Танец, како и уметниците Тоше Проески, Есма Реџепова и многу други.