Thursday, Apr 26, 2018
HomeАНТИСТРЕСШтосноИталијаните направија пица долга 1.5 километар

Италијаните направија пица долга 1.5 километар

ПИЦА НАСЛОВНА - Copy

Италијаните поставија нов светски рекорд во најдолга пица. Направија Маргарита долга 1,5 километар. За оваа пица биле потребни цели 1500 килограми домати, повеќе од 1500 килограми моцарела и “реки” маслиново масло.

PICA VO TEKST

Оваа рекордна  ,,Маргарита”  била послужена на манифестацијата ,,EKСПО 2015″ која се одржува во Милано. За остварување на овој кулинарски предизвик  биле ангажирани 80 кувари од цела Италија. Најголемата  ,,Маргарита” била печена во 5 посебни печки.

Претходниот рекорд за најдолга пица им припаѓаше на Шпанците (1,141 метар)