Monday, Jul 6, 2020
HomeДЕНЕШНАЕкономијаИталија со високи процентуални броеви во поглед на невработеноста

Италија со високи процентуални броеви во поглед на невработеноста

Изненадувачки или не, стапката на невработеност во Италија постепено се зголемува и минатиот месец достигнала 12,7 проценти од работоспособното население. Уште поизненадувачка е рекордната бројка на невработени млади.

Според официјалните статистички податоци на Националниот статистички завод Истат, во категоријата на млади од 15 до 24 годишна возраст, стапката на невработеност 42,4 проценти на 44,2 проценти, што е најголемата стапка од почетокот на статистичкото следење од 1977 година.

Иако третата најголема економија во еврозоната во 2015 година повторно забележала раст, се уште нема подобрување на пазарот на труд.