Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАСветИСИС превзеде одговорност за рамазанската бомба во Ирак

ИСИС превзеде одговорност за рамазанската бомба во Ирак

ИСИС ја превзеде одговорноста за бомбашкиот напад кој се случи во петокот вечерта во ирачкиот град Кан Бани Саад. Нападот беше извршен со автомобил бомба кој есплодираше пред преполн пазар убивајќи стотина лица, а повредни се уште толку.

Според информациите на ИСИС целта биле Шиитски милитанти кои се собрале во градот Кан Бани Саад каде исто така населението е доминантно со Шиити. Ова е еден од најкрвавите напади во Ирак во последните месеци, а големиот број на жртви се должи и на масовноста на пазарот за подготовики за првиот ден од прославата на Рамазан Бајрам.