Thursday, May 28, 2020
HomeДЕНЕШНАСветХИВ епидемија и се заканува на Австралија

ХИВ епидемија и се заканува на Австралија

Австралија стравува од масовно ширење на ХИВ вирусот.

Центарот за спречување на ширење зарази денеска повикаа над 11.000 лица да се тестираат поради „можна и многу веројатна“ зараза со ХИВ вирусот,

Oд ноември лани,  во најмалку 12 стоматолошки ординации инспекторите утврдиле дека хигиената и несоодветната стерилизација на инструментите можат да бидат потенцијални  причинители за зараза со ХИВ и хепатитис.

Сеуште не постојат докази дека новите случаи на заразени од ХИВ имаат директна врска со користењето стоматолошки услуги. Додека ,повеќето случаи на жолтица би можеле да се поврзат со инфицирање од стоматолошки интервенции