Monday, Jun 25, 2018
HomeДЕНЕШНАСветХилари го возврати ударот – Буш е виновен за распадот на Ирак

Хилари го возврати ударот – Буш е виновен за распадот на Ирак

Хилари Клинтон го возврати ударот на Џеб Буш кој ја обвини дека како Државен секретар под водство на претседателот Обама дозволиле во Ирак да завладее хаос и да дојде до формирање на милитантната терористичка организација ИСИС.

isis10

Хилари посочи дека токму погрешните политики на неговиот брат Џорџ Буш довеле до катастрофален исход во Ирак и договорот од 2011 со тогашниот ирачки премиер Нури ал Малики за повлекување на американската армија, но и воопшто на американското присуство.

Тоа доведе до ослабнување на позициите на ирачката армија и издигнување на бруталните борци на ИСИС. За решавање на проблемот Клинтон доколку стане претседател на САД смета дека е потребно да се води нова мисија со ирачките сили за пораз на ИСИС.