Sunday, Mar 18, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаГрупата за Македонија изгуби пет пријателски земји

Групата за Македонија изгуби пет пријателски земји

Неформалната група „Пријатели на Македонија“ која ја подржуваше земјата во многу евроинтегративни процеси од 15 се намали на 10 земји откако ја напуштиле Шведска, Финска, Данска, Велика Британија и Белгија, откако беа направени поголеми дипломатски но, неуспешни притисоци за излез од политичката криза.

zname eu mk

Притисокот ќе продолжи и со одземање на препораката за членство и започнување на преговорите со ЕУ поради проблемите внатре во Македонија, па затоа и оваа група ќе треба да ја намали својата подршка. Во неа останале Летонија, Литванија, Естонија, Полска, Чешка, Унгарија, Словенија, Хрватска и Австрија и Словачка, пренесува Нова ТВ.