HomeРЕФЛЕКТОРМузика  Групата ,,Љубојна” вечерва свечено ги затвара 45те ,,Илинденски денови”

  Групата ,,Љубојна” вечерва свечено ги затвара 45те ,,Илинденски денови”

 

45 јубилејно издание на Републичкиот фестивал на народни песни и игри ,,Илинденски денови” вечерва ќе биде свечено затворено вечерва на ,,Храклеа”со концерт на групата Љубојна и македонски виртуоз на кларинет Исмаил Лумановски

Традиционално,затварањето ќе започне со доделување на наградите за најдобрите фолклорни групи и ансамбли кои во изминатите фестивалски денови понудија изворни, автентични и селектирани обработени фолклорни содржини инспирирани од изворните, а потоа во чест на наградените ќе биде приреден целовечерен концерт.

Во изминатите четири денови на фестивалот имаше околу 1.000 учесници, членови на КУД од државата, ансамблот „Македонка“ од Торонто, Канада и гости од Полска, Романија, Италија, Хрватска и Србија, кои синоќа на плоштадот „Магнолија“ приредија незаборавна интернационална вечер. Во рамки на фестивалот се одржаа повеќе придружни манифестации, работилница и изложба по повод јубилејот 40 години Државна изложба на детски ликовни творби на тема „Народната култура како трајна инспирација во моето творештво“.

Републичкиот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ се одржува под покровителство на Собрание на Република Македонија

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com