Sunday, Jun 17, 2018
HomeАЈНШТАЈНИЈААтласГрад во кој милениците имаат човекови права!

Град во кој милениците имаат човекови права!

Тригерос Дел Вале, општина со популација од 300 жители постана популарно место одкако домашните миленици, поточно кучињата и мачињата ги прогласи за ”не-човекови резиденти” и со тоа им додели еднакви права со луѓето.

cat and dog
Педро Ј Перез Еспиноса, социјалистичкиот градоначалник на градот Кастила Ј Леон, провинција во Ваљадолид, ја престави таканаречената декларација Ренедо со која да ги гарантира правата на милениците исто како и на луѓето.
”Кучињата и мачките живеат со нас со векови” рече градоначалникот, одкако на пленарна седница се изгласа законот. ”

Group of cats and dogs

Group of cats and dogs


Здруженијата за заштита на животните силно го подржаа овој закон и се надеваат дека во блиска иднина тој ќе се прошири низ цела Шпанија. ”Денес сме поблиски како вид благодарение на сензитивноста и интелегенцијата на луѓето од Тригерос Дел Вале” велат тие.