Monday, Jul 6, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и ИсторијаФакти за пирамидите кои не сте ги знаеле досега

Факти за пирамидите кои не сте ги знаеле досега

800px-Koh_Ker_temple(2007)

Пирамидите биле изградени од цивилизациите во повеќе делови од светот. Илјадници години најголемите градби на Земјата биле пирамидите — прво Црвената пирамида во Дашур и потоа Кеопсовата пирамида во Гиза — обете во Египет, втората е единствената од седумте светски чуда од античкиот свет која е сè уште преостаната. Пирамидата во Куфу главно е изградена од варовник (со големи црвени гранитни грутки, користени во некои внатрешни соби,) и се смета за архитектонско ремек-дело. Содржи околу 1 300 000 блокови наредени по тежина од 2,5 тона до 15 тона и е изградена на квадратна основа со страни кои можат да измерат околу 230 м (755с) што опфаќа 13 хектари.

Постојат безброј митови и легенди кои кружат околу постоењето на пирамидите, но овие 8 факти ќе ве остават зачудени и ќе ве натераат поинаку да гледате на начинот на кој живееле античките цивилизаци и нашите сфаќања за нивното општество.

(доколку симате проблеми со преводот на видеото кликнете на копчето CC во долниот денес агол, а доколку сакате да го промените преводот тоа може да го направите во Settings- Subtitles/CC)