Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАСветЕвропа се подготвува за тропски горештини

Европа се подготвува за тропски горештини

Од Португалија преку Велика Британија, преку Шпанија, Фрација, Белгија,Холандија како и на северот на Италија, наредниве денови температурите ќе се движат од 30 до 40 степени целзиусови.Поради искуство со смртоносниот топлотен бран од 2003 година властите во овие земји објавија препораки за граѓаните.Истите се посебно наменети за постарите лица, болните и децата.

tions as a heat wave engulfs much of the country, increasing the risk of wildfires. The country's meteorological agency says a mass of hot air originating in Africa is moving northwards, bringing with it until at least Monday temperatures reaching 40 degrees centigrade (104 Fahrenheit). (AP Photo/Manu Fernandez)

Со максимални 41 степени во Толедо, Шпанија е на врвот на листата најтопли земји. Институциите се постојано подготвени за справување со евентуални пожари.

“Лесна вечера, исклучете ги сите електрични апарати и престојувајте во климатизирани простории” –се само дел од препораките кои ги објавуваат тамошните медиуми.

Наредниве денови критично е и во Франција, каде е препорачано да не се користат автомобили.

Во јужниот дел на Белгија веќе е скратено работното време за еден час, а се очекува и откажување на спортски и културни настани.

Во Холандија стапи на сила ,,Национален план против горештините” со дистрибуција на вода и мраз во домовите за стари лица на секој половина час