HomeДЕНЕШНАПолитикаЕУ загрижена но, не и решителна

ЕУ загрижена но, не и решителна

Советот на ЕУ по дебатата која ја имаше ги донесе и заклучоците за Република Македонија кои како што се очекуваше се спакувани со внимателен дипломатски речник, со пораки за превземање одговорност и од власта и од опозицијата кои треба да го почитуваат постигнатиот договор од 2 јуни со посредство на Јоханес Хан.

Hann_Mogerini

Главната порака е дека Европската унија е загрижена за политичката состојба во Македонија и настаната криза и ги повикува политичките лидери и нивните партии да изнајдат решение преку преговори и демократски методи за продолжување на процесот на реформи и приближување до членство. Советот на министри за надворешни даде поконкретни заклучоци искажани во шест точки кои ја потврдуваат и досегашната реторика на Брисел.

EU-council

Од една страна се вели дека постои загриженост за непочитување на одредени демократски начела како независност на судството и медиумите, партизираност на државните институции и потреба од итни реформи во повеќе области и независна истрага за објавените материјали и можните кривични дела, но генералните извештаи на Европската комисија се уште имаат позитивен тон.

han-gruevski-zaev

Примената на препораките на Советот за почитување на договорот од 2 јуни од кој сега тешко ќе избегаат власта и опозицијата, како и на останатите насоки за реформи во политичкиот систем ќе бидат следени од Европската комисија, а се превземаат со цел да се подобри изборното законодавство со што би се создале фер услови за настап на сите партии на изборите закажани за април наредната година.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com