HomeДЕНЕШНАЕкономијаЕкономијата како за време на големата криза – Алармантна загриженост на ОЕЦД

Економијата како за време на големата криза – Алармантна загриженост на ОЕЦД

Организацијата за економска соработка и развој изрази голема загриженост дека светската екомонија бележи голема стагнација на растот и ќе прикаже речиси слични стапки како и во најкритичната 2008-та кога започна големата економска криза.

Според ОЕЦД оваа година стапката на раст на глобалната економија ќе изнесува само 2.9% е многу пониско од очекувања. Следната година ќе има нешто поголем раст од 3.2%, но и тој е за нијанса под предвидените проекции за развој на глобализацијата.

Еден од ризик факторите секако е реализирањето на Брегзит и напуштање на Велика Британија на ЕУ што ќе ги забави инвестициите и ќе погоди многу глобални бизниси чие седиште е во Лондон.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com