Saturday, Mar 17, 2018
HomeДЕНЕШНАСкопјеЕко хепенинг кај „Школка“

Еко хепенинг кај „Школка“

shkolka gradski park

Во Градскиот парк во Скопје на местото „Школка“ денеска ќе се одржи голем Еко хепенинг под мотото „Играј, пеј и рециклирај е-отпад“. Настанот е организиран од страна на Центарот за климатски промени во соработка со Елколект ДОО Скопје.

„Играј, пеј и рециклирај Е-отпад“, е еко хепенинг кој се реализира по повод завршување на проектот „Е-отпад создава можност“, кој е финансиран од Американската амбасада во Скопје.

Во проектот беа вклучени 15 училишта од цела Македонија, а главната цел беше подигнување на јавната свест за правилно постапување со електричниот и електронскиот отпад (е-отпад). Преку проектот за сите училишта беа обезбедени еко-контејнери за собирање на Е-отпад. Исто така, беа организирани повеќе активности за учениците од прво до деветто одделение како што се одржување на едукативни презентации, креативни работилници, истражувања и квиз на знаење на тема е-отпад. Воедно, со започнувањето на проектот започна и натпревар во собирање на е-отпад, а наградите за најголема соберена количина електричен и електронски отпад ќе се доделат на самиот настан.

Организаторите најавуваат дека настанот ќе изобилува со богата музичка и едукативна програма подготвена од самите ученици од основните училишта кои беа вклучени во проектот „Е-отпад создава можности“.