Sunday, Jun 28, 2020
HomeДЕНЕШНАПолитикаДС: Потребни се граѓанска гласност и силна поддршка за демократски трансфер на власта

ДС: Потребни се граѓанска гласност и силна поддршка за демократски трансфер на власта

demokratski sojuz

Демократскиот сојуз повикува на разумно и одговорно однесување и деблокада на државата.

„Граѓаните на Македонија не можат и натаму да седат со скрстени раце и да гледаат како државата се раслојува и распаѓа, а паралелно се вршат ‘подготовки’ од самопрогласените патриоти за чистка од ‘предавниците’. Сценаријата кои се кројат во главите на болни умови, треба јавно да се објават и жигосаат и сите заедно да спречиме братоубиствен расплет на нашата – македонска криза.
Секој граѓанин има одговорност и обврска да ги афирмира, почитува и брани цивилизациските вредности, да ги респектира различностите и да ја чува сопствената држава“, велат од партијата.

Според ДС, повеќе од јасно е дека само 67-те пратеници не можат да обезбедат мирен, демократски и уставен трансфер на власта, ниту, пак, тоа можат да го овозможат партиите кои се за промени и формирање на нова реформска Влада.

„Потребни се граѓанска гласност и силна поддршка и затоа секој од нас треба да го каже својот став. Молкот и тишината се победа на криминалните структури, победа на тие што плукаат, ѕвечкаат со оружје под појасите и јавно се закануваат. Санкциите кои ги најавува меѓународната заедница спрема опструкторите на демократските промени, но и против државата, во крајна линија како казна и на граѓаните, ќе ги продлабочат разликите, а излезот ќе биде посложен, потежок и неизвесен. Затоа треба освестување и граѓанска реакција, кризата мораме ние да ја решиме, и тоа веднаш“, стои во соопштението.

Од партијата наведуваат дека има многу можности да се искаже демократската определба за промени.

„За почеток, треба секој да објави свој став на социјалните мрежи, коментар на порталите, да разговара со своите колеги, пријатели, соседи и сл. Можеме на мирен и демократски начин да го запреме лудилото и направиме крупен чекор кон мирна разврска. Да го победиме стравот за да ја сочуваме демократијата и Република Македонија“, се вели во соопштението на Демократскиот сојуз.