Sunday, Aug 9, 2020
HomeДЕНЕШНАПолитикаДимовски: Нема да предложиме потпретседател на Собранието

Димовски: Нема да предложиме потпретседател на Собранието

ilija dimovski

ВМРО-ДПМНЕ нема да достави предлог за едно од петте потпретседателски места на Собранието, иако на опозицијата ѝ следува место по деловникот, изјави пратеникот и координатор на една од пратеничките групи на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски.

– Кажавме дека сме против тоа да има пет потпретседатели на Собранието. Нема да го поддржиме овој предлог и нема да го пополниме местото со наш предлог. Ние одамна укажуваме дека Собранието не функционира како што треба. Вчерашниот настан, кога не беа изгласани препораките за подобрување на човековите права, е потврда за тоа. Имаше пратеници, да, но смешно е што не дадоа поддршка – рече Димовски.

Пратеникот посочи дека кога ќе дојде на дневен ред законот за јазиците, пратениците на опозицијата ќе гласаат против законот поднесен во ваква форма.

Димовски не сакаше да ги коментира вчерашните обвинувања од новиот градоначалник на Велес, Аце Коцевски, дека тој имал возач вработен во Општината. Според него, Коцевски овие обвинувања ги изнел поради личен анимозитет кон него.