Monday, Apr 6, 2020
HomeДЕНЕШНАПолитикаЏафери ќе свика седница откако ќе ја добие програмата на новата Влада

Џафери ќе свика седница откако ќе ја добие програмата на новата Влада

talatdzaferi_1

Следната недела Македонија ќе има нова Влада. Во кабинетот ќе учествуваат претставници на СДСМ на Зоран Заев и партии од албанското малцинство, као дел од парламентарното мнозинство – изјавил за АФП претседателот на Собранието, Талат
Џафери.

„Очекувам за ден­два да ја добијам програмата на овој кабинет, и потоа да свикам седница на парламентот за следната недела“ – рече Џафери за АФП.

Џафери тврди дека новата Влада ќе мора да побара широка парламентарна поддршка за промени, за да го направи Албанскиот службен јазик – клучно барање на малцинските партии.

„Не е доволно само да имаш просто мнозинство“, вели Џафери, бидејќи уставните реформи бараат поддршка од 2/3 од пратениците“.

Агенцијата пишува дека Македонија доживеа, речиси две години, континуирана политичка криза, пред трансферот на власта кон долгогодишната опозиција, што сега изгледа претстои.