Tuesday, Mar 20, 2018
HomeДЕНЕШНАДенеска е Рамазан-Бајрам

Денеска е Рамазан-Бајрам

Верниците од исламската вероисповед денеска го слават Бајрам, празник со кој завршува светиот месец Рамазан и се означува крајот на постот.

Рамазан – Бајрам се  празнува три дена. На првиот ден се одржува утринска молитва – Бајрам Намаз, а за време на празнувањето се разменуваат подароци и се посетуваат роднините и пријателите.

Исламското учење вели дека во месецот на Рамазан е објавена светата книга Куран.

По повод првиот ден од овој празник, денес е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија