Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаДемир Капија го прославува денот на виното-„ Недела на традицијата, Св. Трифун 2016“

Демир Капија го прославува денот на виното-„ Недела на традицијата, Св. Трифун 2016“

vince

Денеска во Демир Кампија зпочна манифестацијата „Недела на традицијата, Свети Трифун 2016“.

Во чест на празникот кој се смета за заштитник на лозарите, општина Неготино заедно со Центарот за едукација и вмрежување во туризмот ЦЕНЕТ ги организира настаните за празнување на денот на виното. Прв настан на дневен ред беше натпреврот во најдобра  традицонална трпеза.

Од општината информираат дека сите за учесници на овој натпревар, угостителите и младите невработени лица претходно бил организиран семинар под името „Нутритивноста на традиционалните јадења и пијалоци” каде што предавач била Ангела Крстаноска Василеска од Факултетот  за туризам и угостителство од Охрид.

vino1

Од страна на учесниците е изразена огромна благодарност за самата организација и можноста од врвните експерти да научат како да ги искористат сите автентични вкусови кои традицоналната македонска кујна ги нуди.

Централната прослава е неаредната недела, додека во текот на оваа следат низа настани за одбележување на Св. Трифун.