HomeРЕФЛЕКТОРМузикаДел од уметничката колекција на Дејвид Боуви продаден за 30 милиони долари

Дел од уметничката колекција на Дејвид Боуви продаден за 30 милиони долари

demijen-hirst

Првиот дел од збирката на речиси 300 уметнички дела од Дејвид Боуви, меѓу кои и онаа од Демијен Хирст, Хенри Мур и Марсел Дишан, продадени се за повеќе од 30 милиони долари на аукција во Лондон. Највредниот експонат на аукцијата, сликата „Air Power“ од американскиот сликар Жан Мишел Баскијат продадена е за седум милиони фунти.

frank-ojerbah

Сликата на Франк Хелмут Ојербах продадена еза 4.7 милиони долари, десет пати повеќе од проценетата вредност. Дел од колекцијата продаден е во аукциската куќа „Стоби“ во Лондон за двојно поголема сума од проценетата. Дејвид Боуво, кој почина во јануари, беше страствен колекционер на модерната уметност.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com