HomeФЕР ПЛЕЈАвтомобилизамДали McLaren ќе заврши во рацете на Apple

Дали McLaren ќе заврши во рацете на Apple

Според најновите сознанија се чини дека Британскиот производител на спортски автомобили би можел да стане сопственост на американскиот гигант. Не е сосема јасно дали Apple сака да го преземете целосно McLaren или само одреден процент, но Financial Times објави (повикувајќи се инсајдерите) дека намерата на Apple е сериозна.

Преговорите, наводно, се случуваат веќе неколку месеци, но, наводно, McLaren е интересен поради големо искуство во производство на автомобили со алуминиум и јаглеродни влакна. Неодамна објавивме дека програмата за развој на автомобил на Apple запре, и беа отпуштени голем број работници.

Конкретни информации за сега нема, но Financial Times тврди дека вредноста на McLaren e меѓу 1,2 и 1,8 милијарди евра и дека добро би било да имаат голем и моќен партнер, дури и ако не е од автомобилската индустрија, која ќе биде неговата финансиска поддршка. Apple ќе искористи знаењето на експертите на McLaren.
Apple и McLaren се уште официјално не ги коментираа гласините.

Извршниот директор на „McLaren Automotive“, Michael Flewitt, изјави дека McLaren не е во дискусија со Apple за било какви потенцијални инвестиции. Oстанува да се види дали тоа се однесува на целата групација McLaren или само на McLaren Automotive.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com