HomeРЕФЛЕКТОРМузика„Coldplay“, „Abba“, Стинг: „Youtube“ ни ги зема приходите!

„Coldplay“, „Abba“, Стинг: „Youtube“ ни ги зема приходите!

Повеќе од 1.000 музичари меѓу кои членовите на групите „Coldplay“, „Abba“, како и легендарниот музичар Стинг упатиле жалба кон Европската комисија дека „Youtube“ и други слични страници им ги зимаат приходите бидејќи нивната музика на сите им е достапна бесплатно.

Во писмото вое кое имаше увид германската новинска агенција „ДПА“, музичарите од претседателот Жан Клод Јункер бараат веднаш да преземе нешто и да создаде често игралиште а уметниците и сопствениците на правата. Музичарите тврдат дека страниците од типот на „Youtube“, кој овозможува повеќе милијарда корисници бесплатно да поставува или симнува музика, ја загрозува иднината на таа индустрија.

Европската комисија потврди дека го примила писмото и наведува дека веќе се обидува да пронајде начин за многу почесна распределба за заштитените трудови на интернет. Се очекува во наредните неколку месеци да бидат изнесени конкретни предлози околу овој случај.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com