HomeДЕНЕШНАРегионХрватска се предомисли за воведување винетки?

Хрватска се предомисли за воведување винетки?

hrvatska-vineti

Хрватска најверојатно нема да ја спроведе идејата за воведување на винетки за наплата на патарини. Анализата покажала дека за Хрватска е подобро да го задржи постоечкиот систем на наплата со негови додатни подобрувања, нешто што го заговара и Европската унија

Еден од главните заговорници на новиот систем на наплата на патарините е министерот за сообраќај Олег Бутковиќ, кој овие денови ја смени реториката.

После анализата на трошоци и бенефити, преовладале аргументите против винетки па во иднина ќе се развива постоечкиот систем на наплата по принципот „колку возиш, толку плаќаш“. Тоа го потврил самиот Бутковиќ и додал дека во овој момент најбиско решение е автоматизацијата на наплата, додека винетките се во втор план.

Автоматизацијата на наплата која ја споменува министерот Бтуковиќ подразбира понатамошно унапредување на постоечкиот систем, а во иднина воведување на напреден GPS систем на наплата.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com