Wednesday, Mar 21, 2018
HomeДЕНЕШНАЦрна хроника„Човекот-дрво“ почина- болеста не му дозволи да оздрави и го направи „монструм“

„Човекот-дрво“ почина- болеста не му дозволи да оздрави и го направи „монструм“

41ff2e1d908d86d369057b69fd9bc4dd

Деде Косвар (42) од Индонезија боледувал од ретка и неизлечива болест 0 Левандовски-Луџ дисплезија, која предизвикува неконтролирана инфекција и чудни брадавици по целото тело.
Поради не многу проучената болест неготово тело било прекриено со грозни израстоци и брадавици, особено на горните и долните екстремитети поточно на рацете и нозете, кои биле тешки дури до шест килограми. Својот живот му заврши на 42 годишна возраст во болницата во Бадунг, а неговата единствена желба остана неисполнета-да оздрави и да се врати на дрводелството.
89621099
Неизлечивата болест не освен тоа што страшно го направила непривлечен и грозен од истата трпел и страшни неиздржливи болки. Добил хепатитис и пореметување на работата на црниот дроб. Најпрво останал без работа, а потоа го напуштила сопругата и децата па единствен топол дом нашол кај сестрата.
1838
Еден од лекарите кои го лечеле веки дека го скршил духот. Му било исклучително тешко поради сите навреди со кои се соочувал во последните години на сметка на неговиот грозен изглед.. Медицинската сестра која го чувала и негувала вели дека Деде пред крајот на животот повеќе не можел самостојно ниту да се храни.
Сестраму вели дека во последните денови бил многу слаб и не можел ниту да зборува, но сепак никогаш не престанал да се надева на излекувањен дека пак ќе биде нормален човек.
11988609_10205007129563207_8762226088131686617_n
„Сакаше да се опорави и покрај болеста. Се носеше со неа иако трпеше презир од луѓето кои го сметаа за проклет. Сакаше да се врати на дрводелството. Многу пушеше за да си го скрати времето“,раскажува низ солзи сестрата на Деде.