HomeДЕНЕШНАСветХоландија: Евтаназија и за лицата кои не се болни

Холандија: Евтаназија и за лицата кои не се болни

eutanazija

Холандската Влада планира да предложи закон со кој на повозрасните лица, кои не се болни, да имаат законско право на самоубиство со асистенција, ако оценат дека го проживеале животот.

„Луѓето кои по длабоко промислување веруваат дека го проживеале својот живот, треба да се овозможи по строги услови да го завршат животот на достоинствен начин што ќе го изберат, се наведува во заедничкото писмо на холандскиот министер за здраство и за правда упатено синоќа до Парламентот.

Но, министрите не ја прецизираат староста на луѓето на кои би се однесувал законот.

Холандија и Белгија се првите земји во кои еутаназијата е легализирана од 2002 година, но само во случај на тешко болни пациенти.

МИА

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com